Heel Cavente kookt!

Onze keuken prinsen en prinsessen hebben tijdens de Cavente week heerlijke patatjes en bijbehorende hapjes.

Misschien hebben jullie buiten het kinderdorp ook wel zin om zelf wat lekkers te maken?Daarom hebben wij wat gerechten voor je klaar gezet om thuis te proberen.

Het kan wel handig zijn om even mama of papa te vragen of die hier en daar een handje kunnen helpen.

Knapperige kampvuurbroodjes

Op vrijdagavond is er natuurlijk altijd een groot kampvuur bij het kinderdorp. Dat is er dit jaar ook niet. Toch kun je thuis ook genieten van een kampvuur samen met je ouders, broertjes/zusjes, oom/tante, opa/oma! En wat is er dan leuker dan je eigen broodjes bakken op het kampvuur. Wat heb je daarvoor nodig naast een kampvuur en geduld?

Daarnaast heb je nodig:

  • Een grote bak of beslagkom om je deeg in te maken.
  • Een vochtige theedoek (niet ‘nat’).
  • Maatbeker
  • Eetlepel
  • Stokken om je broodje boven het vuur te houden, bijvoorbeeld bamboestokken. Ook kunnen lange bbq-spiezen.

Alles klaar? Deeg kneden maar!

  1. Was je handen! 
  2. Doe alle ingrediënten, behalve het water in de bak en meng alles met je handen.
  3. Doe telkens een scheutje water (ongeveer 100 ml per keer) bij het mengsel en kneed verder. Kneed net zo lang door tot je een vaste massa hebt waarvan je bolletjes kan maken. Het deeg plakt niet meer aan je handen. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt, of dat je meer nodig hebt.
  4. Maak 10 bolletjes deeg van gelijke grootte. Bewaar alles in de bak/teil, met de vochtige theedoek erover heen. Nu moet het deeg rijzen. Dat is eigenlijk het zelfde als groeien. Dit duurt in ieder geval 1,5 uur… Tijd genoeg om een challenge te doen of een knutseltip uit de knutselhoek dus!

Ingrediënten

Je kunt brooddeeg maken van pakken broodmix uit de supermarkt waarbij je alleen water hoeft toe te voegen, maar je kunt ook zelf brooddeeg maken!

Voor ongeveer 10 broodjes heb je nodig:

  • 1 kilo tarwemeel
  • 600 ml lauwwarmwater (heel belangrijk ivm gist!)
  • 1 el of 10 gram zonnebloemolie
  • 1 el of 10 gram suiker
  • 1 el of 10 gram zout
  • 6 gram gedroogde gist

 

Je kunt je broodje nog vullen of belegen met wat lekkers zoals jam of kruidenboter of bijvoorbeeld knakworstjes!

Deeg klaar, kampvuur klaar? Bakken maar!

  1. Begin op tijd met het maken van een kampvuur, zodat je straks goed heet vuur hebt. Doe dit altijd samen met je ouders, opa/oma, oom/tante.
  2. Maak van een bolletje deeg een worstje en rol deze om je stok/spies.
  3. Bak je broodje boven het heetste gedeelte van het kampvuur. Dat zijn dus níet de vlammen, maar het gloeiende deel. Draai regelmatig.
  4. Je broodje is gaar als je je broodje makkelijk los kunt halen van de stok en de binnenkant droog is. Afhankelijk van de dikte van het brood en de temperatuur van het vuur duurt het ongeveer 10 a 30 minuten om het broodje gaar te krijgen.

 

Broodjes klaar? Smullen maar!!

Cavente Zonder Patat ??

Ooh wat missen wij de lekkere Cavente patatjes uit de Cavente keuken! En dan helemaal die om 10.00 uur in de morgen! Je kunt ook zelf met je ouders patat maken en dat hoeft lang niet altijd ongezond te zijn! Je kunt natuurlijk ook naar de snackbar gaan, maar zelf maken is ook leuk!

Ingrediënten

Voor ongeveer 2 porties patat heb je nodig:

  • vier a vijf grote, langwerpige aardappels (vastkokend!!)
  • zout/patatkruiden

 

Daarnaast heb je nodig:

  • Een frituurpan of anders een pan waarin je kunt frituren
  • Keukenrol

Patat klaar? Smullen maar!

Tip! Je kunt ook zoete aardappels of groenten als courgette gebruiken. Dan heb je wel mega gezonde frietjes hoor! Maar altijd beter dan spruitjes toch?

Alles klaar? Voorbereiden maar!

  1. Schil de aardapoels
  2. Snijd de aardappels door de midden.
  3. Kook de aardappels in een pan water tot ze bijna gaar zijn.
  4. Laat de aardappels afkoelen.
  5. Snijd de aardappels in reepjes of in andere leuke vormen. Dat kan natuurlijk ook!

Voorbereiden klaar? Bakken maar!

  1. Verwarm de frituurpan op 160 graden.
  2. Leg de patat voorzichtig in het maandje en frituur de patat ongeveer 2 à 3 minuten.
  3. Laat de patat vervolgens uitlekken op een stukje keukenrol.
  4. Verhit de frituur tot 180 graden en frituur de patat nogmaals tot ze bruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 7 minuten.
  5. Schud de patat goed uit om een teveel aan vet te verwijderen en bestrooi ze met zout of patatkruiden.

 

Cavente pannenkoek

Als wij denken aan Cavente denken we ook aan clowns! Als we een lekker eten denken, denken wij ook aan pannenkoeken! Wat is er dan lekkerder dan je eigen Cavente pannenkoek!

Ingrediënten

Je kunt kant en klaar pannenkoeken van de supermarkt gebruiken, maar je kunt ook je eigen pannenkoeken bakken!

Voor 8 pannenkoeken heb je nodig:

  • 300 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 middelgrote eieren
  • 500 ml halfvolle melk
  • Bakboter
  • Poedersuiker
  • Smarties, hagelslag, fruit, stroop, slagroom of nog andere lekkere dingen om je pannenkoek te versieren

Daarnaast heb je nodig:

  • Een koekenpan en een spatel
  • Een beslagkom
  • Vershoudfolie
  • Een mixer of garde
  • Soeplepel
  • Een schaar

Een printer en papier om de clowns-mal af te drukken. Je kunt deze ook natekenen.

Boodschappen klaar? Voorbereiden maar!

  1. Print de mal van de clown uit.
  2. Knip de oranje onderdelen zo uit dat je papier heel blijft maar er de oranje delen eruit zijn. Je hebt nu een mal gemaakt om je poedersuiker te strooien.
  3. Zeef de bloem met het zout boven de beslagkom.
  4. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en mix met een garde of de mixer op een zachte stand tot een glad beslag.
  5. Schenk de rest van de melk erbij en mix opnieuw glad.

Dek de kom af met vershoudfolie en laat het beslag 30 min. staan.

Voorbereiden klaar? Bakken maar!

  1. Verhit de boter in een koekenpan en schep er een soeplepel beslag in.
  2. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is.
  3. Laat de pannenkoek 2 min. op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin.
  4. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 min.
  5. Bak nog meer pannenkoeken tot dat je beslag op is!

Bakken klaar? Versieren maar!

  1. Pak een pannenkoek en leg deze op een bord.
  2. Leg de mal van de clown op de pannenkoek.
  3. Bestrooi je pannenkoek met poedersuiker.
  4. Haal de mal van je pannenkoek af! He das leuk! Er staat een clown op!
  5. Maak met 2 smarties de ogen van de clown af.
  6. Je kunt de clown nog verder versieren met andere lekkere dingen. Geef hem bijvoorbeeld een strik van spekjes, een hoed van slagroom, een rode neus van jam en wenkbrauwen van bananensnoepjes!

 

Versieren klaar? Smullen maar!

Zomers tussendoortje Aardbeien Yoghurtshake ijsjes.

 

 

 

Ingrediënten

200 g aardbeien
125 ml vanilleyoghurt
1 el poedersuiker
4 ijslollyvormpjes (ˆ 75 ml)

Bereiding:

 

  1. Snijd de aardbeien in stukjes en pureer ze met de yoghurt. Breng op smaak met de poedersuiker.
  2. Schenk de shake in de ijslollyvormpjes en sluit ze.
  3. Vries de ijsjes minimaal 4 uur in de diepvries in.

Mummy Hotdogs

Ingredienten

6 knakworsten (of een blik als je veel mummies wil maken)

1 blikje croissantdeeg of bladerdeeg

Eventueel 1 ei

Nu is het tijd om te gaan bakken :

Vraag even of papa / mama / opa / oma wil helpen met de oven want dat is niet zo handig om alleen te doen.

De Mummy worstjes mogen 15 minuten in de oven en dan zouden ze Goud bruin eruit moogen komen.

Bereiding :

  1. Verwarm de overn op 175 graden
  2. Haal je deeg uit de verpakking en rol deze uit.
  3. Snij de deeg in smalle plakjes
  4. Haal de knakworstjes uit het blik. De worstjes even droog maken.
  5. Pak je knakworstje en snij iets in de zijkanten zodat de armpjes en snij aan de onderkant in zodat je beentjes krijgt.
  6. Kluts even een eitje los zodat we deze kunnen gebruiken om de Mummy’s in te smeren.
  7. Leg bakpapier op het rooster van de oven en leg daar je vers gemaakte mummy worstjes op
  8. Smeer je mummy worstjes in met het ei

Hopelijk zien we jullie terug bij de 40e editie van het Cavente kinderdorp!